KHASIAT DAN
KELEBIHAN RUMPAI LAUT
ANTARA KELEBIHANNYA: -
- Nilai nutrisi kolagen 10X ganda lebih tinggi daripada SIRIP IKAN YU yang bernilai satu mangkuk kecil RM300.
- Khasitanya sama dengan SARANG BURUNG LAYANG-LAYANG yang bernilai RM400.00 hingga ribuan ringgit.
- 24% Kolagen nya bersamaan 2 keping SARANG BURUNG LAYANG-LAYANG
- Kalsium 37 kali lebih tinggi daripada hati ikan
- ANTIOKSIDA 550X lebih kuat dari vitamin C.
- VITAMIN A 40X lebih hebat dari Beta Carotine atau 638 kali lebih hebat dari daging lembu.
- PROTEIN 21X lebih banyak dari susu.
- OMEGA 3 dan OMEGA 6 – 2326X lebih banyak dari ikan.
- Tumbuhan yang mempunyai banyak mineral didalamnya jika dibandingkan dengan sayur daratan yang lain. Antaranya ialah kalsium, kalium,zat besi, magnesium, iodine, potasium,vitamin B6,B12,C,A,omega 3 dan antioksidan
- Kaya dengan OMEGA-3 yang akan membuat kulit KENYAL dan KENTAL.
- Penuh dengan KOLAGEN
- Kandungan SERAT yang tinggi juga memudahkan penghadaman dan dapat membantu pengguna mengatasi masalah sembelit/buasir
- Kandungan IODINE yang tinggi, berfungsi untuk menghalang tubuh manusia menyerap logam berat yang berbahaya seperti plumbum, yang boleh mengakibatkan kanser darah dan kanser tulang
v Bermasalah kulit (menghapuskan
jerawat muka/badan, kudis, kegatalan)
v Luka
kemalangan/pembedahan (mempercepatkan kesembuhan kecederaan)
v Warga emas, sakit terlantar/uzur
(untuk memulihkan tenaga)
o Wanita dan lelaki
o Ibu mengandung (Kulit bayi jadi cantik, putih dan halus. Ibu rasa bertenaga dan tidak mudah
letih).
o Ibu menyusui bayi
(boleh makan tapi dengan syarat tidak boleh lebih 5 gram sehari kerana kandungan
iron adalah tinggi).
o Kanak-kanak yang
berumur 2 tahun ke atas
o Wanita selepas
bersalin/berpantang tidak digalakkan makan rumpai laut hingga selepas 3 bulan
bersalin kerana ia bersifat sejuk.
ü Melaraskan berat
badan dan menstabilkan hormon
ü Meningkatkan sistem
imun dan metabolism badan
ü Memejalkan
payudara, otot dan punggung
ü Menyihatkan rambut
dan kuku
ü Menguatkan sistem
abdomen
ü Memelihara kalenjar
tiroid - Iodine yang terdapat di dalamnya dikatakan mampu
memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah penyakit seperti
Goitre (kelenjar thyroid membengkak)
ü Mengurangi penuaan
pramatang seperti kedutan dan kulit kendur
ü Mengurangi selulit
ü Melancarkan
peredaran darah, mengurangi sakit bahu dan belakang
ü Menguatkan tulang
dan sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis
ü Meningkatkan sel
rawan, ligamen dan otot
ü Merawat penyakit
gout
ü Mencegah
kanser/tumor
ü Menurunkan tekanan
darah tinggi
ü Meningkatkan fungsi
penghadaman/pencernaan, merawat gastrik
ü Anti bakteria/kulat
ü Merawat anemia
ü Menurunkan tahap
kolesterol dalam tubuh
ü Menyerap lebihan
garam dalam tubuh (lumpuh)
ü Melicin, menegang,
dan menghaluskan kulit
ü Mempercepatkan
pengecutan jerawat dan menghapuskan parut
ü Merangsang
penghasilan sel2 baru kulit serta menyembuhkan luka
ü Menstabilkan
kandungan gula dalam darah (kencing manis)
ü Membersihkan tubuh
dari reaksi radikal bebas
ü Menberikan rasa
kekenyangan (diet)
ü Memelihara usus
kecil (mengelakkan sembelit/buasir)
ü Membantu merawat
gastrik.
ü Bertindak sebagai
antikulat dan antibakteria
ü Memberi tenaga dan
menguatkan sistem tubuh
ü Membantu
menstabilkan kandungan gula dalam darah.
ü Air yang di Tos
dari Rumpai laut boleh diletak atas kepala untuk pengalakkan
pertumbuhan rambut
ü Air yang di Tos
dari Rumpai laut juga boleh buat masker muka bagi mengecilkkan pori- pori dan
mengecutkan jerawat.
ü Air yang di Tos
dari Rumpai laut juga bole buat rendam kaki untuk menghilang
rekahan di tumit
Pengambilan kolagen mentah ini secara teratur dan berterusan memberi impak yang sangat positif, menjadikan kulit keseluruhan badan licin, halus, lembut dan cerah. Pori2 kulit wajah mengecil dan tampak segar bermaya. Kolagen ini juga boleh dibuat masker. Bagi ibu hamil, pengambilan kolagen membuatkan kulit bayi yang dilahirkan cantik, sihat dan cerah
Resepi Yang Agak menarik untuk dikongsi
http://kolagenmentah.webs.com/resipi-kolagen
CARA PENGGUNAAN PURE MARINE COLLAGEN
CARA - CARANYA
- Bersihkan pure marin kolagen (seperti mencuci beras) sehingga 5-6x bagi menghilangkan hanyir, serta sisa masin air laut atau kotoran lalu ditoskan.
- Rendam pure marin kolagen tadi semalaman bersama air bersih.
- Selepas semalaman, basuh lagi beberapa kali. (*air rendaman dan basuhan selepas rendam jgn dibuang-boleh buat rendam kaki untuk membaiki rekahan pada kulit kaki).
- Kemudian rebus ia bersama 2.5 liter air.
- Kacau atau gaul sekali-sekala sehingga mendidih atau sehingga semua menjadi cair .
- Sejukkan ia dalam bekas dan simpan di dalam peti sejuk (bukan diruang sejuk beku). Rupa ia bila sejuk seperti jeli/agar2. Ambil 2-3 sudu setiap hidangan pada masa pengambilan yang disarankan.
*** Disarankan untuk mengambil:
- selepas bangun dari tidur (sebelum gosok gigi) atau setengah jam sebelum sarapan pagi (masa terbaik kolagen diserap pada perut kosong) dan sebelum tidur ( malam).
- Boleh dimakan begitu sahaja atau dicampur dalam minuman jus / buah-buahan untuk memberikan rasa yang lazat.
- Elakkan kopi, teh dan minuman berkafein / berkarbonat dalam masa 3 jam selepas pengambilan. Ini adalah kerana ia boleh menyerap vitamin C, kolagen dan glutation (agen pemutih) dalam badan kita.
- Perlu banyakkan air minuman kosong (sekurang-kurangnya 2,5-3 liter sehari) untuk memudahkan penyingkiran toksin dan mengoptimumkan penyerapan oleh kolagen badan.
- Untuk kesan yang lebih cepat dan mudah, boleh diambil dengan Vitamin C.
ANTARA RESEPI MENARIK MARIN KOLAGEN
Cencaru Sumbat Rumpai
Laut
2 ekor ikan cencaru besar
Serbuk kunyit
Garam
3 sudu besar cili kisar
10 gm rumpai laut (direndam)
|
1 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 ulas bawang merah (ditumbuk)
Ikan bilis (ditumbuk)
Daun pandan
|
- Belah belakang ikan cencaru tetapi jangan sampai putus.
- Lumurkan ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Ketepikan.
- Sediakan bekas, campurkan cili kisar, rumpai laut, bawang putih, bawang merah, ikan bilis dan garam secukup rasa. Kacau hingga sebati.
- Sumbatkan kesemua bahan tadi ke dalam belahan belakang ikan.
- Balut ikan dengan daun pandan. Panaskan ketuhar dan panggang ikan hingga masak.
Kerabu Rumpai Laut
Semangkuk sedang rumpai laut (yang sudah direndam
lembut)(dibersihkan dan dipotong kasar)
5 sudu besar kelapa parut putih (lumatkan)
1 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 biji bawang besar (dipotong halus)
1 sudu kecil lada hitam
5 sudu besar kelapa goreng (dijadikan mcm kerisik)
Gaulkan semua bahan di atas bersekali dengan rumpai laut.
Boleh dihidangkan.
PROMOSI TERHEBAH DENGAN HARGA TERENDAH
Pek percubaan:
1 pek/100 gram = RM 12 untuk gred AA (warna kuning )
1 pek/100 gram = RM15 untuk gred AAA (warna purple)
Pembelian pukal:
Gred AA (warna kuning)
1-10 pek RM12 + RM 5 (postage/setiap tempahan)
11-19 pek RM11 + free postage
20 pek dan ke atas RM10 + free postage
Gred AAA (warna purple)
1-5 pek RM15 + RM5 (postage/setiap tempahan)
6-10 pek RM14 + free postage
11-15 pek RM13 + free postage
16 - 30 + free postage
31 pek ke atas RM10 + free postage
***pembelian secara pukal by kilogram juga boleh dipertimbangkan dan harga boleh dirundingkan
UNTUK TEMPAHAN SILA HUBUNGI:
013-3007208 (Jalie)
013-3132496 (Ida)
Sila bank in kan ke salah satu akaun di bawah untuk pembayaran:
Maybank: 153083165189
Cimb bank: 03080023964525
**selepas pembayaran di buat, sila smskan nama, alamat, jumlah pesanan beserta gred dan akaun duit dimasukkan ke no di atas atau boleh juga di emailkan ke sazalidafirdausi@gmail.com atau syahida.mohidin@gmail.com
Jika ada sebarang pertanyaan atau kemusykilan, jangan segan untuk bertanya. Insyaallah pihak kami akan cuba memberi maklum balas secepat mungkin.
No comments:
Post a Comment